Dinsdag 9 september 2025
Thema De Griekse keuken


Voorgerechten
Mezze (kleine hapjes)
Dolmaris.
Vulling van rijst in wijnbladerenDolmaris zijn kant en klaar

————————————————————————————————————————————
Griekse hamburgertjes gevuld met feta
Bifteki

Ingrediënten: 14 personen
4 tenen knoflook
2 grote ui
Verse platte peterselie
1 citroen
2 theelepel munt
2 theelpele oregano
2 theelepel
Paprikapoeder
700 gr. Half om half gehakt
350 gram feta
Bereiding:
Knoflook/ui/peterselie fijn snijden
Vermeng ui/knollook/peterselie/munt /oregano/paprika poeder/citroensap
Met een snufje zout met het gehakt.
10 minuten laten rusten in de koelkast
Verdeel het gehakt in 14 porties
Sla de porties gehakt plat
Verkruimel de feta en vouw het gehakt om de feta en druk plat
Bak de Bifteki in een grillpan met olie in ongeveer 12 minuten gaar
———————————————————————————————————————
Spanakopita

Spinazie filotdeeg hapjes
Ingrediënten: voor 14 personen
12 vellen filodeeg
1 kilo verse spinazie
350 gram feta
4 eieren
3 tenen knoflook
2 ui
Takje tijm
Dille
Bereiding:
Laat de vellen filodeeg ontdooien
Oven voorverwarmen op 180 graden
Gehakte ui /knoflook in een hete wok aanfruiten
Spinazie toevoegen en laten slinken
Afgieten in een fijne zeef. (druk zoveel mogelijk vocht eruit)
Klop de eieren los in een grote kom. Brokkel de feta en klop deze erdoor
Voeg de uitgelekte spinazie toe breng op smaak met tijm peper en een beetje
peper en zout (let op de feta is ook al zout)
Boter de ovenschaal en bestrijk met een kwastje de vellen filodeeg
Zes beboterde vellen gaan op de bodem.
Giet het spinaziemengsel over het filodeeg
Dek de schotel af met de overige beboterde vellen filodeeg
Maak met een scherp mes 14 vierkante blokjes
En bak de spanakopita in ca. 30 tot 35 minuten goudbruin
———————————————————————————————————————-
Tzaziki

Ingrediënten:
2 Komkommer
2 mespunt zout
3 tenen knoflook
Bosje verse dille
1 emmertje volle yoghurt
2 eetl. wijnazijn
Scheutje olijfolie
Bereiding
Snijd de komkommers doormidden en verwijder de zaadlijsten.
Rasp de komkommer met een grove rasp
Vang het vocht op
Voeg het zout toe
Hak de knoflook en dille fijn.
Meng alle ingrediënten in een grote kom voeg klein scheutje wijnazijn toe en
een scheutje olijfolie (de massa moet op yoghurt dikte blijven)

Tussengerecht

Grote garnalen met feta, tomaat en ouzo
Gardines Saganaki
Ingrediënten:
3 uien grof gesneden
3 tenen knoflook
2 groene paprika in dunne reepjes
1 blikje tomatenpuree
Borrelglaasje ouzo
2 blik gepelde tomaten
Oregano
50 grote gepelde garnalen
350 gram feta.
Verse dille
Rijst
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden.
Kook de rijst volgens recept op de verpakking
Verhit een wok fruit uien 5 minuten aan voeg gehakte knoflook, de
paprikareepjes en de tomatenpuree toe
Voeg de ouzo toe (pas op met de vlammen) en laat iets inkoken.
De gepelde tomaten toevoegen en de oregano
Voeg na 10 minuten de garnalen toe aan de saus en laat op laag vuur
pruttelen.
Voeg de helft van de gehakte feta toe en zet het vuur uit.
Schep alles over in een grote ovenschaal en verdeel de resterende
feta erover.(duw de fetablokjes een beetje in de saus)
Zet de ovenschaal 10 tot 12 minuten in de oven. (totdat deze bruin
kleurt)
Garneer met de verse oregano en dille en een klein scheutje olijfolie
en serveer met een bolletje rijst.

Hoofdgerecht

Citroen Lamskoteletjes
Arni Lemonato
Ingrediënten: voor 14 personen
14 lamskoteletjes
Sesamzaad
Kaneel
Olijfolie
Honing
4 citroen
Verse dille
Bereiding
Bak de sesamzaadjes bruin in een droge pan en laat op een plat bord afkoelen
Hak de dille fijn en snij de citroenen in dunne plakjes.
Wrijf de lamskoteletjes in met kaneel zout en peper.
Verhit de olijfolie in de koekenpan
Bak de koteletten om en om gedurende 2 minuten
Besprenkel met de honing en bak nog kort na totdat de koteletten licht
karameliseren. Blus af met uitgeperste citroen.
Bestrooi met de sesamzaadjes en gehakte dille en voeg enkele schijfjes citroen
toe.
Serveer samen met de Mussaka

Garnituur

Moussaka
Ingrediënten:
4 tenen knoflook
700 ram rundergehakt
2 theelepel Oregano
2 theelepel Kaneel
2 blik tomatenblokjes
4 aubergines
120 gram Roomboter
120 gram bloem
1 liter halfvolle melk
1 pak aardappelschijfjes
Verse peterselie
Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden
Bak gehakte knoflook het gehakt kaneel en oregano in een wok in 5 minuten
rul.
Voeg de tomatenblokjes toe en laat 10 minuten stoven op laag vuur.
Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken van 1 cm,
Bestrooi met zout en olijfolie en bak in ongeveer zes minuten goud bruin.
En laat uitlekken op keukenpapier
Maak een belhamel saus
Boter smelten bloem toevoegen op laag vuur laten garen (ong. 3 minuten)
langzaam de melk al roerende toevoegen tot een mooie gladde saus ontstaat.
Op smaak brengen met peper en zout.
Vet een ovenschaal in verdeel vervolgens de aardappelschijfjes gehaktsaus
aubergine en bechamel over de ovenschaal, Eindig met een laagje bechamel.
Bak in ca. 35 minuten gaar in het midden van de oven.
Snijd de peterselie fijn en strooi over de moussaka.
Steek 14 vierkante stukken uit.
Frites

Bereiding;
De frites worden gebakken in een Airfryer ongeveer 15 minuten op 180 graden
(Mari brengt zijn airfryer mee)

Nagerecht

Kataifi Grieks (Baklava Turks)
Ingrediënten:
200 gram walnoten
100 gram pistache noten
2 tl. Kaneel
1 tl. Gemalen kruidnagel
125 gr. Ongezouten roomboter
1 pakje filodeeg
1 sinaasappel
100 gr. Kristalsuiker
100 ml vloeibare honing
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden
1.Doe de walnoten kaneel en kruidnagel in een hakmolentje en maal
grof
2.Smelt de boter.
3.Leg een vel deeg in een met boter ingevette vorm en bestrijk met
een kwastje met de gesmolten boter.
4.Herhaal dit vijf keer.
5.Verdeel het notenmengsel hierover en dek af met vijf lagen
ingeboterde filovellen.
6.Dek de baklava af met aluminium folie en zet 30 minuten in de
koelkast.
7.Haal de baklava uit de koelkast en snijd met een scherp mes in 14
gelijke stukken.
8.Dek weer af met de aluminiumfolie en bak de baklava in het
midden van de oven. Haal de laatste 20 min. De aluminiumfolie eraf
en laat bruin worden.
9.Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Breng suiker
met de sinaasappelrasp en het water aan de kook en laat op
middelhoog vuur ca. 10 minuten inkoken.
10.Haal van het vuur en roer de honing erdoor
11.Haal de baklava uit de oven schenk de honing erover en laat
afkoelen en garneer met fijngehakte pistachenootjes
12. Serveer met een bolletje ijs en een scheutje honing.